porada ---> zamarzająca przednia szyba
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez locaj85rozmrazacz w sprayu
Polecam karton. Albo jakąś matę - jeśli ma być bardziej elegancko :P
niektórzy zabierają też ze sobą ciepłą wodę w butelce po mineralnej i polewają nią szybę - spróbowałam raz na lekkim mrozie - daje radę całkiem skutecznie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _Monika_niektórzy zabierają też ze sobą ciepłą wodę w butelce po mineralnej i polewają nią szybę - spróbowałam raz na lekkim mrozie - daje radę całkiem skutecznie
Zanim wypróbujesz powyższą metodę zrób eksperyment:
1. Wsadź jakieś szkło do zamrażalnika i poczekaj aż zamarznie.
2. Wsadź zamarznięte szkło do zlewu i polej gorącą wodą.
3. Obserwuj bacznie.
4. Wyciągnij wnioski z obserwacji.
Komentarz
-
-
smer, jak zauważyłeś, albo i nie... spróbowałam
po pierwsze na lekkim mrozie (to subiektywne, bo dla Ciebie widać to zamrażalnik), a po drugie nie oblewałam gorącą wodą, a ciepłą - znaczy letnią wodą
naprawdę nie ma się czego obawiać, nie rób z igły widły, nie było żadnego hardkoru :P
pozdrawiam :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez _Monika_niektórzy zabierają też ze sobą ciepłą wodę w butelce po mineralnej i polewają nią szybę - spróbowałam raz na lekkim mrozie - daje radę całkiem skutecznieBYŁA o1 rs
BYŁA o2 1.6
JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG
Komentarz
-
-
_Monika_, uwierz mi, miałaś szczęście że Ci szybka nie poszła.
Zresztą w słaby mróz nie ma potrzeby stosować tak drastycznych metod, a w siarczyst to samobójstwo. Poza tym co dalej z ta wodą? Przecież ona zamarznie?
O wiele bezpieczniejsza metoda, to kupić 5l płynu zimowego, dozować go sobie do butelki-spryskiwacza (z aerozolem, po jakiejś chemii gospodarczej) i tym to oto zaimprowizowanym, skutecznym i wydajnym przyrządem odmrażać szybkę.
Naprawdę lepsze to niż woda:
a) bezpieczne,
b) nie zamarza jak woda.
....zresztą.... wolna wola....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez smer_Monika_, uwierz mi, miałaś szczęście że Ci szybka nie poszła.
Zamieszczone przez ufoZamieszczone przez locaj85Zamieszczone przez _Monika_Ale na silny mróz nie pomożek
Zamieszczone przez _Monika_Ale na silny mróz nie pomoże
Komentarz
-
-
Poszukaj silikonowego sprayu z technologia nano do szyb. Często sprzedają to jako tzw. magiczną wycieraczkę. Ten preparat nanosi się na szyby i poleruje. Zalewa on dziury silikonem i przez to szyba lepiej odprowadza wodę, a zimną... sam się domyśl. Im mniej wody w tych mikroskopijnych zagłębieniach, tym mniej szronu do drapania. Stosuję już drugą zimę i przy -24 stopniach, jakie natura zapewnia nam od 2 tygodni po prostu zmiatam śnieg z szyby i... jadę.
Pozdrowienia!
Komentarz
-
-
swego czasu zaupilem taki maly 'popierdolnik' na allegro - mini farelka na 12V
ciagnie toto pradu jak cholera (150W, czyli jakies 13A), ale przy odrobinie cierpliwosci mozna tym rozmrozic nawet grubszy lod na szybie.
mam to ustrojstwo jeszcze zbyt krotko aby sie jednoznacznie wypowiedziec, nie sprawdzalem tego ponizej -6*C.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Kiedyś rzeźbiłem skrobaczką ( w poprzednich autkach) ale się szyby trochę rysowały. Teraz patrzę jak inni skrobią, a ja psik, psik odmrażacz na szybki, po chwili gumą ściągam wodę i jazda. Jest to chyba najbezpieczniejsze dla szyb. Fakt, że trochę kosztuje, ale w końcu tych dni z odmrażaniem w ciągu całego roku nie ma tak wiele. jak się rozpatrzysz, to w supermarketach można kupić całkiem tanio spore butle odmrażacza. Ja osobiście wolę nie atomizery, a psikane, tak jak płyny do szyb. Są większe, skuteczniejsze i widać, czy na jutro jeszcze starczy (nie natniesz się rano, z niecka, że zabrakło).pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz